Leta i den här bloggen

Vegetariska recept


                                              Som vegetarian tänker man på att få in proteiner. Ofta med svamp, nötter och diverse sojaprodukter. Jag är laktovegetarian och äter alltså även mejeriprodukter.
Nyårsgott: Vit ljummen sparris med vinaigrette. Krämig svamprisotto toppad med parmesan och tunnhyvlad tryffel (om man inte hittar tryffel eller inte har råd får det duga med tryffelolja). Till detta någon sallad med tomat i och gärna någon besk sallatsort som rosé eller endive. Dressing samma vinaigrette som till sparrisen. Salt hårdost efteråt, t ex manchego eller appenzeller, med cornichoner och syltlök.

Vegetarianens julbord: Olssons frestelse (se nedan) Halländsk långkål - grönkål med buljong och grädde, Lenas bryssel (se nedan) sojakorvar, äppelfläsk på fejkbacon (hälsokostbutiken). Och en trevlig grönsallad. Och rödbetssallad på danskt vis, med vispgrädde till... plus en del annat. Finsk kålrotslåda är supergott och kan göras utan ägg, ta bara lite extra grädde och ströbröd.


Lenas Caprese
Den klassiska insalata caprese består av skivade tomater varvade med mozzarellaskivor, med olivolja och färsk basilika.

Min variant: Tomater, schalottenlök, mozzarella, torkad basilika, rostade pinjenötter, olivolja, vit balsamvinäger

Finhacka schalottenlök, en stor lång är lagom, och lägg på ett brett fat eller i en grund skål. Ringla lite balsamvinäger över - helst vit.. Skiva fyra mogna tomater och lägg upp snyggt ovanpå. Strö över en yttepytte nypa socker, och ringla över olivolja. Torkad basilika strös över, generöst, och ett par varv med svartpepparkvarnen piggar upp.
Och sist men inte minst: strö rostade pinjenötter över det hela. Dyra frön, men ack så goda! Och perfekta till de andra smakerna.
Mängder: En stor lång schalottenlök, fyra rejäla tomater eller fem mindre, 2 tsk balsamvinäger, en liiiten nypa vitt strösocker, en liten mozzarellaklump, 1/2 dl olivolja, en påse (30 g) pinjenötter som ska torrostas först!


Min morotssallad 
Råa morötter gillar jag egentligen inte, men detta blev gott – en billig sallad som ofta har gått i repris!
Den kan hålla nån dag i kylen men riskerar att bli sladdrig om den står länge. Gott till t ex klyftpotatis och stekt halloumi.
Morötter, asiatisk rättika (daikon) och purjolök, majsolja, sojasås, valnötter
Finriv morötter och daikon (mindre än jansonstrimlor men grövre än hårstrå), pressa över citronsaft efter hand. Snitta upp och tvätta purjolöken och finstrimla (sneda strimlor är snyggast). Ringla över majsolja, och soja - helst ljus soja (finns i asiatiska affärer). Vänd ner grovkrossade valnötter (krossa direkt i påsen, öppna och häll i).
Mängder: 3-4 morötter, en halv daikon och två smala purjos brukar vara lagom. En vanlig liten påse valnötter eller mer om man vill. ½  - 1 citron, ½ - 1 dl olja, cirka en matsked soja.
Mer morötter: 

Pelles morotssallad  
(efter kocken Pelle Söderström på Picasso, han hade plockat upp receptet i Mexiko)

Morötter, rödlök, chilifrukter, olja och en gnutta vinäger

Ett kilo morötter skalas och slantas i ganska grova bitar, tuggmotståndsstora.
En bunt (helst färsk) rödlök skärs i klyftor.
En stor eller två mindre röda chilipepparfrukter kärnas ur och skärs i små bitar.
Dressing: neutral olja, majs är bra, plus lite vinäger, gärna vanlig vit. Salta dressingen och lägg i chilihacket innan du häller över den.
Låt helst dra i kylen över natten - den här salladen håller sig minst tre dagar i glasburk i kylen.

INGA morötter:                          
Provençalsk gratäng
Inte mitt eget recept, men oj så gott.
Aubergine, zucchini och tomater, vitlök och olivolja.
Skär aubergine - halvera den först på längden om den är tjock - och zucchini i 4 - 5 mm tjocka skivor, varva med salt och låt ligga 10-15 minuter så beskan och vätskan dras ut. Skär tomaterna, låt kärnorna vara med.
Packa skivorna tätt, stående på högkant, och varva färgerna. Pressa över 2-3 vitlöksklyftor. Olivolja så det täcker halva, plus vatten så det nästan täcker. Salta sparsamt, en del salt finns ju kvar i auberginen och squashen efter ursaltningen.
Låt stå i ugnen på 200 grader ca en timma, pressa ner skivorna lite nån gång under tillagningen om de verkar bli brända upptill. Somliga strör ströbröd över mot slutet och låter det få färg, men jag tycker det känns för fett och blir fulare.
Ätes med vanligt ris plus grönsallad med vinaigrette.
Mängder: En vanlig gratängform rymmer cirka en stor halverad aubergine eller två små, två mindre zucchini och 3-4 rejäla tomater.

Mild mandelpurjo
Purjolök, mandel, timjan, grädde
Ansa, skölj och strimla 3-4 purjolökar, på snedden, ca 3 – 4 mm brett, låt blanka i smör i traktörpanna - svag värme, bryn INTE.  Krydda m salt och timjan. Hacka en påse sötmandel och vänd ner. Skvätt över en deciliter grädde och en halvdeciliter vatten, låt koka ihop till lagom tjock såsighet. Kan kryddas med liiite svartpeppar om man vill ha bett. Jag kör oftast utan, det blir milt men smakrikt ändå.
Jättegott till Hasselbackspotatis! Och min gamla köttätande sambo åt gärna fläskkotlett till minns jag.
 
Lenas bryssel
Bra att frysa!
Färsk brysselkål, crème fraîche, koriander (inte blad, den andra sorten) och kyndel. Citron, neutral olja (majs eller raps går bra) och smör.
Jag gör oftast dubbel sats, d v s ett halvkilo kål i två traktör- och/eller stekpannor. Ett nät brukar innehålla 250 gram.
Brysselhuvudena ansas, halveras och läggs i citronvatten 5-10 minuter. Låt rinna av ordentligt.
Mortla under tiden korianderfrön med lite salt, om du har hela frön.
Hälften smör, hälften neutral olja i traktörpanna och / eller stekpanna på medelvärme.  Bara bottenskyla, sen får man vara beredd att lägga i mer efter hand.
Bryn kålen, försök ha skurna sidan ner så smak o vitaminer sluts inne. (Ha ett lock i närheten, det sprätter en del). När du får brynta ytor, häll på salt, stötta eller malda korianderfrön och rejält med kyndel och låt kryddorna brynas lite. Häll på en skyla vatten så brysselkålen får koka mjuk, häll på mer vatten efter hand.  
När den är mjuk kan man lägga ihop innehåller i de två pannorna i en traktörpanna. I med ett par –tre matskedar crème fraîche, eventuellt lite mer vatten, och låt koka ihop till sås.   
Om inte kålen är alltför besk kan man även krydda med gurkmeja, ger snygg färg till exempel till jul. Det går förstås bra att ha grädde i stället för crème fraîche  (tycker grädde funkar bäst om man har i gurkmeja) -  låt då extra koriander ge lite syrlighet att balansera upp beskan med.
(Koriander är förresten utmärkt för att balansera bort översaltning, visste du det?)
Äts gärna med ris som kan suga upp såsen…
Mängder: cirka en matsked korianderfrön eller lite mindre om den är mald,  1 – 2 msk kyndel. Gurkmeja 1 tsk.
Kyndel är den perfekta kål-kryddan men kan vara svår att hitta i affärerna. Nödlösning: det ingår i en del blandningar, t ex vissa herbes de Provençe, så då får man köra en sån variant.

Olssons frestelse
D v s en vegetarisk variant på Jansons frestelse. Vid jultid händer det att folk ringer och vill ha receptet, många tycker den är godare än Jansons.
Frysvänligt, om man kan tina i mikro sen. Fast då brukar man se hur mycket fett det är för det skär ofta ut lite när man värmer…

Potatis, lök, grädde, kapris och saltgurka
Skiva löken, kör potatis och saltgurka i Jansonstrimlare eller strimla för hand.
Kapris krossas lite med en sked och vänds ner i den strimlade gurkan.
Varva som vanligt, häll över grädde, krydda med liiite salt beroende på hur salt gurkan är, och ett par tag med vitpepparkvarnen.
Mängder: Till en normalstor gratängform tar jag 6-7 potatisar, en stor lök, två el tre saltgurkor, 1-2 tsk kapris, 2 - 3 dl grädde.
Enkel men god risotto
Grön fryst el färsk sparris, vanliga vita champinjoner och några skogs-, svarta urkärnade oliver, parmesan, vitt vin, grönsaksbuljong. Risottoris förstås.
Risottorecept finns på rispaketet, det är inte svårt att göra men tar tid. Ville bara tipsa att dessa smaker är fina ihop. Svartpeppar funkar till.
Nån gång gjorde jag den med överbliven champagne, kanongott!

Insalata Tony (efter en italienare jag kände, minns ju inte vad han kallade den)
Finessen här är fänkål, riven eller mycket finstrimlad (osthyvel), som läggs i botten på en vanlig vinaigrettdressing - plus en sked majonnäs, rosépeppar (eller vitpeppar), och en liten pressad vitlöksklyfta.
Grön huvudsallat,  ett par vita endiver, en liten finstrimlad rosésallad (lägg i isvatten ett par minuter efter strimlandet, den brukar gilla det), rejält med svarta urkärnade oliver, och ett hekto tunt skurna råa vita champinjoner.

PPP-gratäng
Den här rätten vann en tävling i P1:s Meny.
Palsternacka, potatis och pepparrot är de tre P:na.
Skala palsternacka och potatis, skär på längden i halvcentimetertjocka bitar. Förväll palsternackan i saltat vatten, och släng i även potatisen i kokvattnet efter en stund.
Häll av det mesta av vattnet och lägg de förvällda halvmjuka rötterna i smörad gratängform.
Såsen: en burk crème fraîche - 2,5 dl - rörs ut med en matsked riven pepparrot och en halv dl vatten (gärna kokvatten) samt en halv tesked senap.
Häll såsen över rötterna. Toppa med krossade valnötter. In i 225 grader cirka 30-40 minuter.